Co jeść podczas przeziębienia

Co jeść podczas przeziębienia? Oto produkty, dzięki którym szybciej staniesz na nogi!

Wraz z przepiękną złotą jesienią, przyszedł również czas na przeziębienia. O te nietrudno, gdy rankiem mamy temperaturę bliską zeru a podczas dnia ponad 20 stopni. Wystarczy zimniejszy wiatr i większość z nas zaczyna odczuwać negatywne skutki. Co jeść podczas przeziębienia? Warto pokarmem wspierać swój organizm w walce z chorobą!

Co jeść podczas przeziębienia? Naturalne produkty!

Przede wszystkim postaw na lekkostrawne produkty. Zapomnij więc o ciężkiej kapuście czy schabowym. Organizm ma i tak już co robić walcząc z infekcją, nie trzeba mu dodawać jeszcze więcej do zrobienia. Niezwykle ważne podczas infekcji jest również to, aby przyjmować odpowiednią ilość płynów. Czy to w postaci zakwasu z buraków, czy też zwykłej wody albo herbaty.

Sprawdź też: Jak zrobić zakwas z buraków? To prostsze niż myślisz!

Minimum wody, jaką musisz przyjąć, to półtorej do dwóch litrów. Jednak gdy borykasz się z wysoką gorączką i mocno się pocisz, dodaj jeszcze dodatkowy litr wody. W przypadku osób chorych, o wiele lepiej niż woda, spisze się herbata z sokiem malinowym, wiśniowym albo żurawinowym. Dodatki te nie tylko dobrze smakują, ale i dostarczają mnóstwo witaminy C.

Cebula i czosnek!

Jeżeli zastanawiasz się co jeść podczas przeziębienia, to dobrym pomysłem będzie z pewnością dodatek cebuli oraz czosnku do spożywanych potraw. Ten ostatni nie bez przyczyny nazywany jest naturalnym antybiotykiem, który doskonale wspiera organizm w walce z przeziębieniem. Nie dość, że działa przeciwwirusowo to jeszcze przeciwgrzybiczo. Do tego reguluje ciśnienie krwi i zbawiennie wpływa na obniżenie cholesterolu. Podobne działanie ma również cebula. Jeżeli nie lubisz ich wyrazistego smaku, dodaj również sporo pietruszki, która ma właściwości neutralizujące nieprzyjemny zapach.

Naturalny miód

Herbata z miodem, albo też napar z imbirem, cytryną i miodem to idealny zestaw na przeziębienie. Miód to dobry wybór nie tylko podczas tego trudnego czasu. Jednak właśnie wtedy pokazuje najwięcej swoich super mocy. Z jednej strony wzmacnia układ odpornościowy, z drugiej, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Pamiętaj, jednak gdy mieszasz go z mlekiem lub naparem, aby temperatura płynu była niższa niż 70 stopni Celsjusza. W wyższej miód traci wszystkie swoje pro zdrowotne właściwości i zostaje tylko w charakterze słodzika.

To miej zawsze pod ręką

Czasem bywa i tak, że przeziębienie dopadnie nas zupełnie niespodziewanie. Aby więc nie chodzić z dreszczami czy gorączką po aptekach, zabezpiecz się odpowiednio wcześniej. Leki obniżające wysoką temperaturę czy na odporność powinny być zawsze pod ręką.

Zobacz również: Oto co powinno znaleźć się w apteczce na przeziębienie!

Warto również zrezygnować z krępujących ruchy ubrań na rzecz wygodnej piżamy czy dresu. Podczas przeziębienia raczej nikt nie będzie oceniał naszego wyglądu, więc darujmy sobie wszelkie sztywne materiały. Ciepły koc, wygodne łóżko i spora ilość snu powinny poprawić nasz nastrój i poczucie wewnętrznego komfortu.

Kiedy przeziębienie zamienia się w coś większego?

Teoretycznie organizm w dobrej kondycji, powinien poradzić sobie z każdym mniejszym przeziębieniem. Czasem jednak napotka wirusy, które nie będą już tak łatwe do opanowania. Często również z przeziębieniem chodzimy do pracy czy też próbujemy funkcjonować normalnie. I rzadko to wychodzi dla naszego organizmu na dobre. Pamiętaj więc, że kiedy:

  • Gorączka utrzymuje się dłużej niż 48 godzin
  • Pojawiają się nowe symptomy
  • Czujesz się coraz gorzej

Niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem pierwszego kontaktu, który zbada cię i przepisze odpowiednie leki pomagające walczyć z chorobą.