Regularne posiłki to podstawa każdej diety. Dlaczego jest to tak ważne?

Śniadanie na godzinę po obudzeniu. II śniadanie trzy godziny później. Obiad za cztery następne godziny a kolacja na dwie godziny przed snem. Wydaje się to skomplikowane, jednak dostosowanie do sztywnych pór posiłku to podstawa w racjonalnym i długotrwałym utrzymaniu wymarzonej wagi. Po prostu nasz organizm jest spokojny, że dostanie energię!

Jedz zdrowo i punktualnie

Podstawą każdej dobrze zbilansowanej diety powinny być owoce i warzywa. Dodawane do każdego posiłku głównie w diecie śródziemnomorskiej, występują jako silny akcent praktycznie we wszystkich rodzajach diet. Zdrowo to również pełno dobrych tłuszczy, zawartych w rybach, a także oliwie z oliwek czy nawet maśle. Decydując się na zdrowe jedzenie, zapomnij o gotowych, wysoko przetworzonych daniach. Zawierają one sporo cukru, soli i innych szkodliwych konserwantów.

Spożywanie posiłków o określonej z góry godzinie sprawia, że organizm z biegiem czasu przyzwyczaja się do faktu, że nie musi szykować się na gorsze czasy. Tym samym zaprzestaje kumulowania tłuszczy i wody. W konsekwencji nasza waga spada a wygląd poprawia się o sto procent. Jeżeli chcesz zachować szczupłą sylwetkę, stałe pory posiłków to również jedna z najważniejszych spraw o które musisz zadbać.

Rutyna nie taka straszna

Na początku przyzwyczajenie się do stałych godzin posiłków może być trudne. Jeżeli masz nieregularny tryb pracy, wydawać by się mogło, że właściwie nieosiągalne. Spróbuj więc od jednego posiłku o stałej porze i małymi krokami ustal całość. Jeżeli prowadzisz w miarę regularny tryb życia, zmiana nie powinna być aż tak boleśnie odczuwalna. Szybko zauważysz, że nawet bez patrzenia na zegarek, organizm będzie sam dopominał się nowej porcji jedzenia. Tym samym nie tylko zapewnisz sobie zdrowe ciało, ale i pozbawione nadwagi i wolne od chorób cywilizacyjnych.